БУЛКОМ 2000 – разочарование. Грешки при набавяне на тонер касети

Където работя, пишем много и съответно сравнително често купуваме или зареждаме тонер касети (бях правил сметки, които не помня, но някъде средно печатаме/копираме 80 стр./р.ден.) През последните години (най-късно от 2009 г. да е било) ползвахме за това „Булком 2000”, като първоначално нямаше проблеми – идваха на място.
Впоследствие започнаха трудностите и най-вече със зареждането на касети. Практически всяка поръчка имаше по нещо дефектно.
Моя е грешката, че като ни се изхарчи касета, я давах веднага за напълване или поръчвах нова. Технически тонерът не се разваля с месеци. Проблемът е обаче, че ако не почнеш да използваш касетата веднага и в нея има дефект, фирмата ще твърди, че е възникнал при теб, от стоенето, от употребата и пр. Първият път забелязахме, че селеновият барабан е наранен, но тъй като беше за първи път (мислехме, че може ние да сме виновни)  и беше минало време, ние заплатихме подмяната му. Тогава разбрах другата си грешка: приемателно-предавателният протокол (или равностоен документ за доставка) не трябва да се подписва, преди да сте огледали касетата, превъртели барабана и изпробвали в принтера/копира. Следващите пъти правих проверки, не приемахме касетите или ги връщахме, поправяха ги след месец-два, ядовете и изгубеното време си оставаха за нас.
При доставката обаче не можеш да знаеш скрити недостатъци – напр. не е напълнено достатъчно мастило или чипът е некачествен. И така, макар че се бях поправил спрямо едната си грешка – проверявах стриктно преди да подпиша разписката, другата ми грешка – запасяването с няколко резервни касети на склад, се прояви. Мултифункционалният Ксерокс спря да печата 1 -2 седмици след полагане на една от касетите. Бяха минали обаче няколко месеца от покупката и въпреки че ги уведомих веднага, щом забелязах проблема, от Булком се оправдаваха, че е възможно да сме изхарчили тонера или че техният подизпълнител (така заявиха впоследствие, не знам дали имат действително, това не променя нещата) не искал да поправи касетите поради изтеклото време.

Така изгоряхме с три големи (и съответно сравнително скъпи) касети. При това едната бях приел под условие, защото даваше черти, но после бяхме решили да им опростим това. Другата бяхме поръчали април, но си бяха отстранили дефекта през юли, а след това я бяхме извадили за малко, само за да видим дали чертите от споменатата ще спрат да се появяват, и при връщането й след това поработила още малко, като за спирането Булком бяха уведомени веднага.

Първоначално Булком се съгласиха да приемат трите cartridges, но след като им ги занесохме, не ги поправиха. Дори, когато колегата е ходил да си ги прибира обратно, според него, не са били особено любезни към него. Естествено, всички разходи по транспорта, комуникациите, експресното набавяне на други касети останаха за нас. За мен – и неприятното усещане.
(Правна оценка: тъй като сме фирма, не можем да ползваме КЗП. Според мен имахме шансове да ги осъдим /обезпечение на доказателства, броячи на принтерите, редовно воден дневник на касетите, документация по покупките, надлежни и своевременни възражения по имейл/, съответно да ни платят и обезщетение и съдебните разноски, обаче се реши да не се занимаваме с тях. Както става ясно, аз не съм доволен от това решение на нашата фирма.)

Реклами
Published in: on 17. март '13 at 4:19  Вашият коментар  

The URI to TrackBack this entry is: https://piliph.wordpress.com/2013/03/17/%d0%b1%d1%83%d0%bb%d0%ba%d0%be%d0%bc-2000-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%be%d1%87%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b3%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%ba%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%bd%d0%b0/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: