Кредитният лимит не пази абонатите

Това би трябвало да е отдавна известно, още повече че е недвусмислено посочено и в общите условия, и на сайтовете на мобилни оператори. Въпреки това напоследък имам поне 2 случая с неприятно изненадани потребители.
Кредитният лимит е въведен от GSM оператори и ползва тях. Защитава ги от много харчещи, но неплатежоспособни потребители, като създава защитна за операторите клауза. По нея Мтел/ Глобул/ Виваком има само права, не и задължения. Той МОЖЕ да спре услугата, може и да не я спре при достигане на лимита. Не е длъжен защото, от друга страна, операторът печели от завишено потребление и ако прецени, че има шансове да си събере парите, няма интерес да спира достъпа на мобифона Ви.
Иначе казано, потребителите нямат полза от тази клауза. Не казвам, че е ненужна (току-що изясних оправданието ѝ от гледна точка на оператора) или вредна освен в по-общ смисъл, че някои потребители се заблуждават. Ако искат задължителен за оператора лимит, трябва да договорят услуга за контрол на разходите. Това естествено не става автоматично.
Е, беше въведено и едно право за потребителя – да бъде информиран преди достигане на лимита, забрана за едностранно увеличаване (Р 342 – 344 /11 КРС). Това би могло да го ползва да се ориентира, че е харчил повечко. Но идеята май всъщност е да не обвини оператора, че изненадващо му е спрял телефона. В договорите могат да се уговорят (и се уговарят) по-неблагоприятни условия.
Темата е еднозначно изяснена в интернет – напр. първите 2 неоператорски сайта в Гугъл: Дир-а  и особено подробно и с разграничение с друг лимит – в спец блог.
Под потребител тук имам предвид и абонатите. Смисълът е по ЗЕС – т.е. и юридически лица.

Реклами

The URI to TrackBack this entry is: https://piliph.wordpress.com/2013/03/08/%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bb%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82-%d0%bd%d0%b5-%d0%bf%d0%b0%d0%b7%d0%b8-%d0%b0%d0%b1%d0%be%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: