На сбирката си Чрезвичайните комитети поискаха диктатура на пролетариата

Дали февруарската революция ще донесе нещо добро? Ще видим.

Ще съумеят ли гражданските организации да намерят всеобхватно представителство на гражданството, да се обединят по завета на Аспарух като наръч пръчки, като fascio?

–––––––––––––––––––––––––––––––

Чл. 77. (1) Обществената организация, в която членува подсъдимият или пострадалият от престъплението, може да участвува в съдебното производство с обществен обвинител [разграничи от прокурора като „държавен обвинител“] или с обществен защитник.
(2) Решението за участие в съдебното производство по предходната алинея се взема от общото събрание на организацията.

Чл. 80. Общественият обвинител и общественият защитник се ползуват с права на страни в съдебното производство с изключение на правото да обжалват присъдата.

Чл. 81.  (1) Обществената организация може да отзове обществения обвинител или обществения защитник по реда, по който става избирането им.
(2) Съдът е длъжен да отстрани от съдебното производство отзования обществен обвинител или обществен защитник.

(НПК Обн. – ДВ, бр. 89 от 1974 г.)

––––––––––––––––––––––––––––

Участвах преди време в един проект за гражданско наблюдение в полицията (в частност за правата на арестантите), който беше нещо положително, и винаги съм си мислил, че едно гражданско наблюдение в КАТ би било полезно (и общо срещу корупцията).

–––––––––––––––––––––––––––––

Що се отнася до избирателната система, теоретично най-добра трябва да е смесената – с мажоритарен и пропорционален елемент, даващи съответно засилена персонална отговорност и представителство на значими в национален мащаб групи, но под 50 %.

Точно такива бяха предишните парламентарни избори. Мажоритарният елемент обаче там се загуби (или пък хората гласуваха твърде мажоритарно – за ББ). ГЕРБ спечели, а след това отмени мажоритарния елемент с новия Изборен кодекс.

Може би мажоритарната култура изисква време.

За да избереш мажоритарен авторитет, трябва да го познаваш. Биографията му да е известна и безупречна (което поне малко ще помогне срещу развращаващото действие на властта). На последните избори като че ли се избраха неизвестни лица. Сега хората низвергват политиците и (ако искат избори), ще се гласува за още по-неизвестни люде – законите на Мърфи се потвърждават.

Реклами
Published in: on 24. февруари '13 at 1:04  Вашият коментар  

The URI to TrackBack this entry is: https://piliph.wordpress.com/2013/02/24/%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b8-%d1%87%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b2%d0%b8%d1%87%d0%b0%d0%b9%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%b5%d1%82/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: