Прехвърляне на Microsoft Outlook календар в Google Calendar – избягване на маймуница

Искам, календара, който си поддържам в Аутлук (защото го синхронизирам вкъщи с джиесема си), да го виждам и в Гугъл календар (за да го имам и на компютъра в офиса, където нямам Аутлук). Кирилицата буксува(ше).

Поначало би трябвало

(А) от менюто File на MS Outlook да избера Import and Export – Export to a file – Comma Separated Values (Windows) – Calendar, да въведа желаното име и място за експортиране, след което се продуцира  файл от стойности, разделени със запетаи (*.csv) , който после,

(B) след като се логна в Google Cal и погледна менюто вляво и цъкна на стрелкичката вдясно от Други календари, чрез избирането му в Импортирай календара от падащото меню и посочване на календара – дестинация (може преди това да създадете нарочен) се включва в желания календар – дестинация.

При мен обаче възниква проблем със събития на кирилица, защото Аутлук ползва една кодировка на знаците (Windows 1251), а Гугъл – друга. Пробвах няколко варианта и, естествено, – най-простият работи. Трябва значи да преобразуваме символите – това е междинната стъпка (Б). Като пробвам с Уърд, джагатаицата изчезва, но по необясними за мен причини след импортирането се губят част от записите (17 бр. от 90 напр.). Затова с Notepad: отварям (например десен бутон open with Notepad) изнесения от Аутлук  csv-файл и го запазвам под друго име, като в диалоговия прозорец за запазване долу избирам encoding UTF-8. На следващата стъпка (В) използвам преработения файл.

Едва ли това е единственото или най-лесно техническо решение, но работи.

Advertisements
Published in: on 22. февруари '13 at 5:39  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://piliph.wordpress.com/2013/02/22/outlook-%d0%b2-google-calendar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentВашият коментар

  1. Тия дни зарязах стария XP и, тъй като съм си купил Oфис Home, търся начини за заобикаляне липсата на Ms Outlook, с който си теглех пощата и си синхронизирах контактите и календара на телефона (вече остарял Sony Ericsson K810i). Thunderbird e наистина чудесна (макар и леко сложна) програма за електронна поща; има и добавката Lightning за календар, която подлежи на синхронизиране, но не и с моя стар телефон. Програмката към телефона Sony PC Companion може да чете телефонния бележник и органайзера и да ги синхронизира, но на моя Win 8.1. не откри годна програма, освен Microsoft contacts, каквато обаче според самия Win не съществува. PC Companion-ът може да синхронизира и с уеб, но така и не успях да намеря настройки за Гугъл календара си (доколкото разцъках, изглежда през 2009 г. Google са ограничили SincML-а си само до контактите, а за останалото трябва да имаш андроидски или ейпълски телефон). Както се бях изнервил – досега се бях ползвал от сихронизиране и на десктопа, и в интернет, а сега нито едното, попаднах на много хубавата австрийска безплатна програмка My Phone Explorer, която работи с Android и Сони Ериксон телефони. Интерфейсът е малко сложен, но доставя опциите на Sony PC Companion-а (четене, архивиране, изпращане на есемеси до няколко), плюс безпроблемно съгласуване с Гугъл календара (което уж не можеше), плюс значителен контрол върху телефона (да пишеш от клавиатурата, ping, май може да звъниш). Плюс е и че изтегля графика и тефтера и при себе си и може да го редактираш без връзка с телефона и интернет.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: