Някои автоматични поправки с Уърд

Ето някои улеснения, които могат да се ползват при корекция на правописа и странирането на по-дълъг текст. Всъщност само три употреби на функцията Find/Replace на Microsoft Word.
Сигурно е възможно по сходен начин и в други текстообработващи програми. Има и специализирани неаборигенски приложения за целта*, даващи възможност за повече проверки наведнъж, но не съм ги ползвал.

1. Премахване на излишни интервали

Последното са нещо много дразнещо и при ляво подравнен, и при разтеглен (justify) текст.

Избираме Edit/Home – Replace и в горната кутия пишем два интервала („ ”), в долната – един („ ”) и натискаме Replace all. Може да се наложи да повторим няколко пъти, ако преди това не сме премахнали тройните и пр. интервали.
По подобен начин можем да премахнем излишните интервали след края на абзаца: От бутона Special (който се показва като кликнем на More евентуално) избираме Paragraph Mark и горе пишем интервал. В долното поле ни трябва само край на абзац.

2. Корекция на грешно единично или удвоено със или във
Знаем, че удвоен предлог в българския език се изисква само пред думи, започващи със „с/з„, респ. „в/ф„. Тъй като има някои особености (напр. главни букви /при wildcards действа match case/; думи, изписани на латиница или с цифри; съчетания от съюзи /пише се винаги двоен, напр. „със или при”/; мерена реч; кавички), е препоръчително замените да се извършат една по една. Всъщност аз нанасям поправките ръчно, така че няма да дам алгоритъм, какво да се пише в долното поле.
По-лесната задача е откриването на неправилни кратки форми. В полето за търсене въвеждаме интервал с интервал с („ с с” – това търси единично „с” пред думи, започващи със „с”), съответно „ с з”, „ в в”, „ в ф”.
Леко по-трудната задача ловенето на излишно удвоени предлози. Цъкаме човка на въпросните use wildcards. След това търсим за „със [!с,з]”, „във [!в,ф]”.
Интересно наблюдение: по-често удвояваме ненужно „със”.

3. Лоша пунктуация

По подобен начин могат да се ловят малко чести грешки като:

а) Излишна запетая пред „че“. Например указва се „въпреки, че” да стане навсякъде „въпреки че”. Следва да се има предвид, че между „макар“ и „че“ в някои редки хипотези може да има запетая („Знам макар, че ме ненавиждаш, и пак ти мисля доброто„. Е, то винаги могат да се измислят изкилиферчени примери: „Правиш всичко на въпреки, че ти е по-сладко“, но нали текстът се чете след това.). Не съм сигурен за 100-%-овата замяна на „в случай, че“ с „в случай че„. Затова в такива случаи по-добре само да се търси машинно, а да се поправя поотделно от клавиатурата.

б) Недоразвил се дефис „ – ” да стане тире „ – ”.

~~~ 

Кавичките естествено не се пишат в полето за търсене. Ако се работи на track changes, е по-добре да не се заменя автоматично (а ръчно след намиране) и да не се поправя маркиран знак (а да не се маркира, да се постави курсорът досами него, да се изтрие грешният и напише правилният) с цел по-добра обозримост на поправките.

След това текстът е готов за четене. Колкото повече грешки се „хванат” и „разкарат“ полуавтоматично, толкова по-ползотворна ще е човешката поправка и редакция (трябва да се настои на това „след това“).

Някой да се сеща за друго?

–––

* IDI проверява съгласуваността на думите. Работи с прост текст. Това означава, че ако поправяте вече форматиран текст или ползвате „Проследяване на промените“ (track changes), няма да е толкова от полза, защото ще трябва да пренасяте поправките ръчно или да правите форматирането наново + сравняващ документ.

Advertisements
Published in: on 27. май '12 at 2:45  Вашият коментар  

The URI to TrackBack this entry is: https://piliph.wordpress.com/2012/05/27/540/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: