Долни Лозенец – Етажност

В квартала бутат стари сгради, за да построят по-високи. Преди време бях неприятно впечатлен от една такава грозотия и я пратих в „Дневник“, а те взели, че я публикували и дори има 60-ина коментара на други безделници :).

Повечето от тях се солидаризират и оплакват липсата на гражданска активност (коментар 32) и на архитектурна и естетическа оценка на сградите (3, 17). Има и няколко междукварталски войни (кой е по-по-най.)

Оказва се, че предвид новия („престъпен“) общ устройствен план сградата може би е законосъобразна (26, 32, 36). С известни съмнения за площта на кулата (19). Виновен за това, някъде двойно, повишаване на етажността бил гл.арх. Диков. Отговорна за разрешаването на конкретната сграда също е ДАГ (4, 13).

Посочването от моя страна на районния кмет е по-скоро в духа на № 9 – един проактивен кмет би си заслужил преизбирането, а в случая едва ли е останал неосведомен. (Даже се оказва, според непотвърдени „злие езици“, че била негова – 27. Чудесно направо.) Иначе в началото настоящият започна добре – отчети пред обществеността, вестници, сайт.

Единственото критично мнение ме упреква  в „чудесна“ манипулация (17). Започва с признание на два факта, преувеличава символистичното значение на казаното, продължава – вероятно – с констатация за формална законосъобразност и завършва неясно как, тъй като, за съжаление, не се визуализира изцяло. Няма и как да се разбере, тъй като потребителят е нерегистриран.

Advertisements
Published in: on 2. юли '10 at 2:03  2 Коментари  

The URI to TrackBack this entry is: https://piliph.wordpress.com/2010/07/02/%d0%b4%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d0%bb%d0%be%d0%b7%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%86-%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%b6%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 КоментариВашият коментар

  1. Тези дни съм се замислил върху един юридически въпрос с далечна връзка с темата: Много от големите жилищни комплекси са строени върху общински терени с отстъпено право на строеж. Ако собственикът реши да събори сградата си (за да не се срути сама, например) и да построи нова, прекратява ли се правото му на строеж? А ако обяви мероприятието за реконструкция? И къде е границата между двете?

  2. Мисленето е лошо, боли глава. Зависи как е учредено правото на строеж – напр. със срок. Не става ясно кой собственик – на постройката (суперфициарят) или на (служещия) имот? Вж. чл. 63 http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2122102787 . Приема се, че ако сградата погине, обладателят на право на строеж може да я възстанови в обхвата по договора.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: