Подарък за сватба – колко пари?

Средната и минималната сума, коефициентите за различни хипотези в сватбената тарифа са малко по-долу.

Предварителна бележка: Първо, бракове не трябва да се сключват – това е ненужен остатък от езически времена. Второ, не е нужно бракът да е съпроводен със сватбено празненство, макар да е обичайно. Трето, подаръци не трябва да са правят, защото се изтриват от употреба – подаръкът е личен жест, а не задължение.

Френската традиция била младоженците да съставят списък с подаръци (дотук добре), да го оставят при депозитар, който да задрасква купените неща (още е добре), този депозитар да бъде предпочитан магазин с различни ценови класи (такааа) и подаръците да се изпращат преди сватбата анонимно от магазина (е, тука вече е до душевност и манталитет). Тази традиция имала и интернетски варианти понастоящем.
Българската традиция била гостите да даряват вещи за бита. Предполага се, че младоженците заживяват в нов *дом*, съграден примерно от младежа, с чеиза на булката и тези подаръци (кърпи, чаршафи) допълват обзавеждането им. През 70-те години на 20 в. обичайни подаръци са вече сервизи, ютии и др. дребни домакински уреди (а от родителите „Жигули”, както се пее в едноименния кавър). Така че и у нас има традиция да се правят практични подаръци, при това такива, които при повторение могат да бъдат отчуждени или потребени след време. Интересен обичай е даруването от младоженците на гостите на сватбата (sic!) с пешкир, риза или др., което обаче постепенно отмира през кърпички към раздаването на сувенирчета.

Само че понастоящем малко младоженци обзавеждат къща, а мечтите на хората са станали все по-разнолики. Обществените промени, вкл. меркантилизирането водят до това да се дават пликове с пари + поздравителна картичка.

Един подарък поначало трябва да е избран с желание и да е подходящ за бъдещия си собственик. Хубаво е, но не е задължително той да хареса подаръка – все пак в това е тръпката. Интересни подаръци са напр. масичка за закуска в леглото, (с)екскурзия, ваучер за подарък. Но ако не сте сигурни, че ще изберете подходящ и неповтарящ се подарък, или сте по-далечни познати с младоженците, тогава наистина парите са изходът. Все пак нали бъдещият собственик би трябвало най-добре да знае какво иска.

И след като говорим за пари, които са всеобщ разменен еквивалент, нормално е да има и пазарна цена. Ако пък приемем, че приятелството не се купува с пари (за разлика от сиренето и булките), ще наречем определянето на таксите за неоценяемата престация тарифа.

Методологията за определяне на размера на подаръка изхожда от това, че такова събитие (да се бракуваш) обикновено се случва веднъж-дваж в живота; при това подаръкът е за двама души, което също завишава цената. След като са Ви поканили на сватба, вероятно Ви считат за близък.
Ориентир може да е класическият подарък – сервиз от 6 части (колкото, между другото, не е подходящ за голямо семейство). Към 2010 г. това са около 30 евро.
Други мерят 30 % от МРЗ. Към 2010 г. това са около 36 евро.
Най-честата мярка е 2 пъти кувертът за ресторанта. Тя е грозна, защото предполага, че целта на мероприятието е да се избият парите за него; а може и да няма ресторант. Но за целите на смятането („връзване” към базова цена, за да отговаря на инфлацията) е подходящо, освен това избраният ресторант показва къде в обществото са младоженците и, вероятно, поканените. Към 2010 г. това са ок. 40 евро.
Във форума на БгМама, където има 2 теми по въпроса, с много и различни аргументи „за” пари и „против” пари, „за” минимална сума и „против” нея, както и различни размери, на базата на които две теми е изградена настоящата публикация, като минимум няколко пъти се сочи 50 лева, макар че се практикували и 20 лв., което вече е обидно. За удачна се приема и сума от 100 лв.

Та нека базовата сума е 35 €/ човек. Да видим сега коефициентите:

  • базата се умножава по броя на поканените/ участващите в подаръка; малките деца вероятно не се броят за хора; така напр. за двойка цената ще е 140 лв.
  • 70 лв. е за приятели; ако сте много близки (най-тесен кръг, роднини до 2-ра – 3-та степен), вероятно можете да удвоите, утроите и т.н. сумата.
  • ако сте в тежко финансово състояние (безработни студенти с дете), вероятно можете да намалите сумата до и дори под минимума;
  • ако сте по-богати (общите нетни приходи на домакинството Ви са по-големи от средния брутен доход за страната, умножен по броя на членовете на домакинството Ви), от Вас се очаква (неясно защо), да дарите повече;
  • ако правите големи разходи, за да присъствате (идвате от съседна държава, спите на хотел), ще Ви влязат в положението, дори и да направите по-малък подарък.

Цветята (те пък за какво са – ядат ли се), изглежда, са извън сметката.

Някои хора поради липса на достатъчно пари избират да направят малък, но готин подарък. Ала това може да се препоръча като част от подаръка и в останалите случаи, ако искате да произведете добри спомени.

Advertisements
Published in: on 9. февруари '10 at 6:41  4 Коментари  

The URI to TrackBack this entry is: https://piliph.wordpress.com/2010/02/09/%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%80%d1%8a%d0%ba-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b1%d0%b0-%e2%80%93-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%ba%d0%be-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%b8/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 КоментариВашият коментар

  1. Случайно попаднах на една подобна дискусия. Насочват се, по германски стандарти, 2010 г., към 75 евро на човек (покриване на разходите + малко отгоре за старта в живота), но зависи от продължителността на купона (разходите) и платежоспособността на клиента, пардон – госта (присъствието е част от подаръка, желаните гости не бива да се отказват поради липса на средства).

    • Маниерът ви на писане определено ми допада! Чета ви с интерес!

  2. […] за грандиозно сватбено тържество в елитен ресторант, горна граница няма. Така че сумата, на която ще се спрете винаги трябва да […]

  3. Според БТв храната е около 35 % от разходите за сватбата. Ако всеки подарък покрие 2 пъти куверта, младоженците ще са на минус 30 % ( 3000 лв.). Така не им се дава много за бъдещия семеен живот; от друга страна, това е само подарък, не плащане, и самите младоженци също изпитват удоволствие от луксозните екстри, които сами са избрали.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: