Микровълнова с грил – не, мерси

На пръв поглед изглежда добра комбинация – хем микровеле, без която, макар да е вредна, съвременният човек не може да живее, хем и скара за запичане на разни месца и сандвичи, и всичко това заемащо малко място.

Комбинацията обаче буди някои Bedenken. (По научному – няма синергия.)
Микровълновата фурна по принцип е доста рестриктивна (капризна):

  • макар самата в метален кафез, не е добре вътре в нея да се поставят метални предмети (напр. чаша с кант); започва да искрува;
  • трябва да се поддържа чиста, напр. от мазни пръскотини, които се метализират;
  • (не трябва да се поставят запечатани неща, цели пресни и варени яйца – гърмят /то на мен и на котлона са ми гърмели яйца, де/; има специални капаци за микровълнова – с дупка; фолио и кренвирши се надупчват; това не е от значение за тукашната статия, де).

Грилът, от своя страна, пък води до значително нагряване (гениално, нали!).

Следователно трудно ще ги ползваме едновременно (макар че има такава функция, която била полезна за готвене с цел избиване на бактериите): Обикновено се запича на скаричка или в метален съд, което обаче изглежда е противопоказно за микровълновата печка. Наистина може да се ползва напр. порцеланова посуда. Но съществува риск от грешка, която е, така да се каже, взривоопасна!
Използването самостоятелно на грила също може да вреди на микровелето – нейните вътрешни части (поставката) са изпълнени от пластмаса, която, хайде, нека не се разтопи, но със сигурност ще старее от IR топлината*. Освен това мазното „барбекю” задължително пръска и след всяко ползване ще се налага старателно почистване на печката.
За щастие, поне обратни вреди няма – микровелето не вреди на грила. (Да не фантасмагорираме за овлажняване и корозия, така или иначе МВ се държи притворено, когато не се ползва.)

Изводът е, че по-добре да се купи проста микровълнова фурна + отделно грил (или скара, която е евтина), който, ако не се ползва много често, може да се държи и на по-закътано място. Е, ако всичкото място е много кът, тогава може да се избере комбинираният вариант.

И още нещо – микровълновата печка обикновено се ползва за по-кратки интервали (минута-две); дори и да се готви нещо, то обикновено се прекъсва за разбъркване. По тази причина таймерът, ако не е с клавиатура, трябва да има по-голяма прецизност в ниската част (да има деления от 30 сек., някои го казват по-хай: „логаритмична скала”). Съобразява се и литражът.

* Може да се предположи, че инженерите на производителя са предвидили това при избора на вид пластмаса и вероятно наистина е така. Но, от друга страна, по обясними причини (съответен интерес) те не искат МВ да „живее” „вечно”. Иначе защо в някои модели зъбните колела са пластмасови и се развалят?

Advertisements
Published in: on 16. ноември '09 at 4:38  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://piliph.wordpress.com/2009/11/16/%d0%bc%d0%b8%d0%ba%d1%80%d0%be%d0%b2%d1%8a%d0%bb%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%81-%d0%b3%d1%80%d0%b8%d0%bb-%e2%80%93-%d0%bd%d0%b5-%d0%bc%d0%b5%d1%80%d1%81%d0%b8/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentВашият коментар

  1. глупости


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: