Законите на ГЕРБ – клиентелизъм

Нека видим какви са едни от първите попадения на ГЕРБ в новото НС:

 • Удължаване, повече дори от южната Гърция и въпреки възражения на МОСВ и претендирана евро-несъобразност, на срока за отстрел на птици и свине, внесени от ловджията гербер Емил Димитров, Атанас Камбитов и Димитър Аврамов, при наличие на конфликт на интереси. Частично оттеглено месец по-късно.
 • Докато нотариусът е депутат (шеф на КПВ – нот. Искра Фидосова), може да бъде заместван от помощник-нотариуса си.
 • Не успяха да отменят изискването за официален документ за собственост и неприлагане на давност спрямо национални археологически ценности (проект на Даниела Петрова и Павел Димитров), защото омбудсманът Ганев и КС ги изпревариха. (С падането на ограниченията пазарът щял да излезе на светло е утешението.)
 • Закриване на отн. независим орган за контрол върху СРС, създаването на който ставаше по изисквания на ЕСПЧ (поне така беше обявено), идеи за отпадане и на съдебното разрешаване (конституционно необходимо).
 • ЗСПЗЗ, ЗГ – според Станишев.

Това са резултатите около първите 100 дни на правителството. То засега други почти и няма: промяна на имената на ведомства по множество закони, малко кърпежи в полицията, пледираното от отдавна от СДС сваляне на капитала на ООД.

Advertisements
Published in: on 1. ноември '09 at 7:47  9 Коментари  

The URI to TrackBack this entry is: https://piliph.wordpress.com/2009/11/01/%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1-%e2%80%93-%d0%ba%d0%bb%d0%b8%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d1%8a%d0%bc/trackback/

RSS feed for comments on this post.

9 КоментариВашият коментар

 1. Според интервю на проф. Герджиков били махнали Консултативния съвет по законодателството към НС, което, предвид че засега ГЕРБ не блестят особено като правна техника, е жалко.
  Б. Борисов разпоредил приемането на Избирателен кодекс до края на годината. Народните представители погледнали тъжно, той се смилил: до края на годината на първо четене. Ако са досетливи, ще прегледат вече внасяните проекти (мисля на Н. Михайлова и Е. Кошлуков). Впрочем България има добри практики и от 1911 и сл. г. А П.П. Роайе-Колар (1763-1845) бил казал, че изборния закон – „та това е цяла конституция!”

 2. След известно затишие: Даниела Петрова въвежда две промени:
  – отпадане на забраната за притежаване на медии от рекламни агенции (която беше с цел да не се достига до зависимост в сферата не медиите);
  – задължение за СЕМ да налага глоби на лица, които не са спазили решение на частна фондация;
  както и да отпадне условието за икономическа независимост на независимите продуценти.

 3. След лобиране от страна на НСОРБ, по предложение на Емил Рангелов, Искра Фидосова и Александър Ненков на практика отпада възможността кредиторите да получат дължимите суми от общините чрез съдебен изпълнител. Възможност за принудително изпълнение срещу публични сметки няма, но се премахва тази срещу извънбюджетните сметки. Според „Правен свят“ с това България е заплашена от нови осъдителни решния в Страсбург, защото общините често не изпълняват съдебните решения.// Към днешна дата законопроектът и мотивите не са публикувани на сайта на НС, така че не мога да преставя тяхната гледна точка.

 4. Иван Иванов (ГЕРБ) и още 50 депутати от различни политически сили са внесли предложение за отмяна на пълната забрана за пушене на обществени места (която сама по себе си не беше особено уместна, предвид че предишният по-умерен режим не се спазваше). В заведения до 100 д. собственикът сам щял да решава дали да има места за непушачи; вероятно отпада и задължението за вентилация.

 5. Партиите в парламента (изглежда и ГЕРБ) са се поразбрали да откликнат на призива на адвокатите да не се извършват някои промени в НПК. Та се налага м-р Попова да ги натиска чрез ЕК.

 6. В. „Труд“ информира, че на второ четене е бил подменен законов текст и е било на път да се допусне реклама с употреба на наркотични вещества. Изглеждат замесени: Светлин Танчев – председател на комисията по еврофондовете, Пламен Цеков – зам.-председател на здравната комисия.

 7. С ДВ 54/16.07.2010 г. беше съкратен с един заместник-председател и с един член съставът на Комисията за защита на конкуренцията. Странно – това е един от най-натоварените органи. Обмислено – вж. чл. 9 ал. 2. Следва смяна на състава – § 5. Интересно, предвид че действа като съд. Но са запазени част от старите експерти (членове). Без обсъждане. Скандално – според Синята коалиция.

 8. Във „Верни на себе си, герберите готвят нови законодателни бисери“ Александров (в. „Сега“) критикува лошото качество и нецелесъобразност на законопроектите и, мимоходом, лобизма и слабата отговорност за него.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: