Към конфликта на интереси – неосъзнаване

КИ е едно състояние, което предхожда извършването на деянието, до което се отнася. Иначе казано, КИ е един предварително съществуващ контекст.
Както показва името му, налице е едно противоречие между два мотивиращи фактора. За КИ обаче се говори не при всяка борба на мотиви, а само когато про(ж)ектираното от единия от мотивите поведение има различна степен на задължителност от другото, което е неправно, а морално или икономическо. Опасността е да не би иначе правомерният интерес (морален – да помогнеш на близък, или икономически – да помогнеш на себе си, вкл. чрез търговия на влияние или услуги) да се превърне в противоправно осъществена цел при престъпване на правното задължение. Това едва ли е спорно или неясно.

Целта обаче е осъзнат интерес; следователно „липсата на интелектуален момент” изключва възможността за КИ. Т.е. ако деецът не знае за дадени морални взаимоотношения, той няма как да се повлияе от тях.
Някои от интересите обаче няма как да не се знаят (икономическите основно). При всички други незнанието много трудно се доказва. Поради тези причини в обществената практика се предпочита обявяването на КИ – така не само деецът ще разбере от другото лице, че са в особени взаимоотношения, но и ще знае, че цялото общество го наблюдава под лупа.
По-забавното при КИ е, че той трябва да се избягва не само да не би да се стигне до противоправен резултат, а и защото при сфери, в които правомерното поведение не е абсолютно определено, винаги би съществувало съмнение напълно или само отчасти е изпълнено.
При липса на осъзнаване на интереса от дееца и обществото, нито той би могъл да действа противоправно в него връзка, нито обществото да се съмнява.
25.10.2008 г.

Advertisements
Published in: on 16. октомври '09 at 3:23  Вашият коментар  

The URI to TrackBack this entry is: https://piliph.wordpress.com/2009/10/16/%d0%ba%d1%8a%d0%bc-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%84%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%bd%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%b8-%e2%80%93-%d0%bd%d0%b5%d0%be%d1%81%d1%8a%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%b2/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: