RSS feed от ТР

Really simple syndication хранилките са едно от хитрите изобретения в интернет. От гледна точка на потребителя, вместо да следиш хиляди сайтове, те „сами” си казват, като имат нова интересна информация.

Електронният търговски регистър е значимо постижение за България, а струва ми, изпълнението му не е лошо и на европейска база. Моментално можете да проверите дали някое от множеството фиктивни образования (юридическите лица като persona ficta; ЕТ – не го броиме) с все по-ограничена отговорност все още съществува и дали човекът срещу Вас все още му е представител. При това, с присъщия принцип за вярата в регистъра. (Натам върви и регистърът на особените залози, дано по-скоро.)

Не е далеч от ума, че тези две чудеса могат да се съчетаят. Има много лица (вкл. търговци, юристи), чиято делова дейност се интересува от множество съконтрахенти ЮЛ и които не могат ежедневно да въвеждат ЕИК („еици”) и многократно да зареждат сакралното brra.bg. Това е трафик за тях, за държавния сайт и загубено време.
Тази идея (май) не е възможно да се реализира точно чрез RSS хранилка. Агенцията по вписванията едва ли би се задвижила да прави RSS, едва ли би имало и бюджетно оправдание. Но е факт, че правноинформационните фирми закупуват (легално) базата на ТР. Заинтересованият може да посочи пред доставчика на услугата измененията по кои партиди го вълнуват и да получава известия по имейл за тях. Заплащането може да стане както с абонамент, така и според броя известия или в комбинация, и, поне от гледна точка на потребителя, е оправдано да е пропорционално на броя следени партиди или броя известия.
(Все пак АВп дават хронология на (последните) вписвания; остава само да се филтрира.)

Идеята си предложих на „Апис” и „Сиела” в края на юни 2008 г. поотделно, добронамерено и безвъзмездно. Вторите казаха, че обмислят нещо. И досега (септ. 2009 г.) не знам да има подобна услуга. Дано бъда опроверган.

Пък ако някой ден се сдобием и с функциониращо обявяване на съдебната дейност в интернет, Ар Ес Ес фийд принципът би могъл да се приложи и там.
Другата идея, която май е заложена в една наредба на вече несъществуващото МДААР (Ники Василев), е всеки гражданин да си има имейл, осигуряван от държавата за известяване. Това би могло да е добър субсидиарен метод, а при нарочно искане – и основен, вкл. за призоваване.

Advertisements
Published in: on 6. октомври '09 at 10:51  Вашият коментар  

The URI to TrackBack this entry is: https://piliph.wordpress.com/2009/10/06/rss-feed-%d0%be%d1%82-%d1%82%d1%80/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: