Териториално разпръскване

В съвременното сравнително добре комуникиращо си (пътна инфраструктура) общество разстоянията са с намаляващо значение. Най-много това се отнася до услуги, които могат да се предоставят по мрежи – електричество, електронни услуги.
Същевременно е всеизвестно, че някои региони у нас са бедни, особено Северозападна България. Липсата на поминък пък би трябвало да е причина – в добрия случай – за миграция или – в другия – престъпност. (Странно, че като цяло тези региони не са публично известни с второто.)
Политиката на регионално развитие в някои държави е тъкмо към разпръскване на предприятия в такива региони. Естествено, това е по-лесно за държавните или субсидираните учреждения. Единият подход би бил самата столица да се премести в нискоразвит град (от селски тип). Такъв изглежда е случаят с Санкт Пьолтен в Австрия, както ми разказа една позната :). Другият подход, може би по-лесен, е изнасянето на отделни централни административни структури в други краища на страната. В Германия, където равнопоставените провинции може би биха се разсърдили, ако всички работни места във федералната администрация са за берлинчани, пример в тази насока може би е централният електронен регистър за МПС (точки за нарушения – Flensburger Verkehrssünderdatei) в световно безизвестният миролюбив понастоящем Фленсбург.
Опит в тази насока в България се явява гр. Козлодуй. Той е един от малкото градове в Север-Северозападна България (нали там се намираше?) със стабилна засега икономика около атомната електроцентрала. (Друг е въпросът, дали причините за устройването на АЕЦ там са били териториално планови, сеизмични, „добросъседски” или други.)

Може би е време някоя друга електронна услуга или техническа служба да бъде разположена във Видин, Враца, Добруджа или Родопите.

Advertisements
Published in: on 5. октомври '09 at 6:50  2 Коментари  

The URI to TrackBack this entry is: https://piliph.wordpress.com/2009/10/05/%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bf%d1%80%d1%8a%d1%81%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 КоментариВашият коментар

  1. С ПМС 282 ДВ 97/09 към МС е създаден Съвет по децентрализация на държавното управление.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: