ГПК – на съд (Конституционен)

Президентът на Републиката е поискал обявяване на противоконституционността на разпоредбата, с която се освобождава от държавни такси държавата. Според подателя на искането тази привилегия нарушава равнопоставеността пред съда.

Както е известно, заедно с новия ни ГПК, от 1. март влязоха в сила и няколко корекции в него – кои на дребни пропуски, кои с цел запазване на статуквото. Един от тези съществували преди, премахнати и върнати моменти е предмет на контрол за законосъобразност сега.

Advertisements
Published in: on 13. юни '08 at 6:55  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://piliph.wordpress.com/2008/06/13/%d0%b3%d0%bf%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b4-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d1%83%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b5%d0%bd/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentВашият коментар

  1. КС се е произнесъл скоростно и днес е обявил разпоредбата за противоконституционна. Евала. (Решението тук: http://www.constcourt.bg/resh/2008/r3_2008.htm Още не е обнародвано.)
    Второто решение от днес е също много интересно. Народното събрание не може, в противоречие с принципа за разделение на властите, да се разпорежда оперативно с държавно имущество (по делото за ЗИДЗГорите, възбудено от Главния прокурор на Републиката).


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: