На първо четене: 10 пъти по-малък капитал

За мое голямо учудване, НС е приел на първо четене законопроекта на Мартин Димитров.

Идеята не отчита разликата между ООД и Ltd.

Не отчита, че изтеглените депозирани суми остават в капитала на дружеството и запазват гаранционната си функция; а ако имуществото не съответства на капитала, следва да бъде намален; че другото е въпрос на „финансов” контрол.

Не отчита, че 5 000 лв. не са голяма сума за започване на бизнес.

Не отчита, че търговците в България и сега могат да започнат бизнез без формалности и без минимален капитал – като ЕТ или СД.

Не отчита, че в държавите, където се обмисля намаляване на изискуеми капитал, се предвижда това да бъде съчетано с повишаване на отговорността на съдружниците (според Шефа).

 И т. н.

http://news.expert.bg/n163400/:

Минималният изискуем капитал за регистриране на (дружество с ограничена отговорност) ООД да се намали десет пъти, предвиждат приетите от парламента на първо четене промени в търговския закон.Това е една от много важните мерки за създаване на средна класа в България, коментира пред агенция БГНЕС вносителят на законопроекта Мартин Димитровот ОДС. Според него трябва да се насърчава предприемачеството в България и създаването на фирми, тъй като това води до по-висок брутен вътрешен продукт. Мартин Димитров посочи, че в 75 държави в света няма изискуем капитал за създаване на фирми. Сред тези страни са Англия, Франция, Ирландия. Съотношението между среден доход и минимален капитал в България е сред най-високите в ЕС, допълни той.

Димитров смята, че ще има съпротива при обсъждането на законопроекта между първо и второ четене. Голямата битка ще бъде за ООД, тъй като за акционерните дружества нещата са съобразени с европейските директиви.

 

Още една новина, на равнище ЕС се обсъжда създаването на частно европейско дружество, което да действа с единна регистрация и един пакет разрешителни на територията на ЕС. (Нещо като SЕ, ЕОИИ, но за малки фирми.)

 

 

 

Advertisements
Published in: on 22. май '08 at 6:32  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://piliph.wordpress.com/2008/05/22/%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%be-%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b5-10-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d0%b8-%d0%bf%d0%be-%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d1%8a%d0%ba-%d0%ba%d0%b0%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bb/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentВашият коментар

 1. – към статия в „Дневник“ от 29. май (http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=503396)
  * Някой може ли да посочи сериозни български изследвания за нуждата от премахване на капитала?
  * Защо, като 500 лв. нямат гаранционна функция, въобще трябва да ги има?
  * Защо да трябва да се премахва режимът на досегашното ООД, а не се въведе нова фигура на Лтд., за да може инвеститорите да избират, а клиентите им да решават коя форма за тях е по-сигурна?
  * Ако капиталът от ООД се изтегля, той не се ли полза за нуждите на фирмата. Ако се ползва за други цели, защо просто не се засили контрола?
  * Каква е пречката на гаражните търговци (както някой по-горе каза) с ресурс 0 – 2500 евро. да функционират като ЕТ?
  – коментар в блога на Патеев (http://nabludatel.blogspot.com/2008/06/blog-post_09.html)
  заглавието ми, че ще трябва да се преименувам на вестник „Ел Ти Ди“. Спокойно, АД-тата и банките крепят капитала, като особено за вторите изискването е за минимум 10 000 000 лв. и няма опасност да падне, защото умните европейци са решили, че има нужда.

  Сериозно и по същество:

  1.1.) Аргументът за конкуренцията не е съотносим, защото едва ли може да се подобри конкурентното състояние на пазара от човек, който иска да развива бизнес с клин чорба. За да купиш машини, наемеш офис, работници и въобще за да излезеш на пазара ти трябват поне 5 000 лв.
  1.2.) Този капитал (5-те хиляди) не стои вечно блокиран в банката, а се използва за дейността на търговеца – продукти, суровини, техника, разпространение, пък ако иска може да ги инвестира и да черпи лихва. При едно идеално развитие на обстоятелствата изтеглянето на парите може да стане на другия ден. (Наистина има времени затруднения. Както си спомняме, бизнесът искаше изваждането на търговския регистър от съда, където регистрацията отнемаше около месец, с цел освен другото съкращаването й до 1 ден. С приетия съвсем наскоро пакет промени се очаква да бъдат неутрализирани последиците на един друг опит за клин чорба, довел до въпросното увеличаване на времето за регистрация до 3 месеца.)

  2.1.) Като си спомним множеството неблагополучни фалити и ниската степен на удовлетворяване при несъстоятелност, не е изключено кредиторите наистина да разчитат на този капитал.
  2.2.) Освен това следва да се отчитат компенсиращите механизми там, където няма изисквания за капитал – особености на „неограничената отговорност“ и протичането на несъстоятелността.
  2.3.) Нещо повече, дори според мен е препоръчително да се въведат и при ООД гаранции като при АД, че дружествата не са кухи и да се затегне контролът върху одитирането.

  3.) А за обективните причини, и че никой не иска да отговаря за задълженията си – сори, ама понякога се налага. Иначе не е честно.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: