Наказателни и изолаторни мерки от ЕС

Какви мерки може да предприеме ЕС спрямо свои членове и кои от тях биха били предпочитани и защо? „Нетинфо“ си позволява да прекопира статия на „Капитал“ (Ирина Новакова и Сибина Кръстева), същото ще направя и аз със съкращения:

„Проблемът не е, че могат да ни наложат предпазна клауза или да започнат наказателни процедури срещу страната ни, драмата е, че ЕС ще ни сложи във фризера“ ….

Европейското законодателство предвижда няколко наказателни инструмента, които могат да се приложат … и в момента се обсъжда използване на най-сериозните сред тях.

… със сигурност … „посочване с пръст, обвинения и засрамване“ (naming, blaming and shaming).

Според Договора за присъединяване на България друга наказателна мярка е непризнаване на решенията на българските съдилища в ЕС – т.нар. предпазна клауза по глава правосъдие и вътрешен ред. „Тази мярка биха я задействали веднага – но е във взаимен интерес тя да не влиза в сила“, казал за „Капитал“ човек от българското правителство като обяснил, че това би се отразило на бизнеса и може да донесе усложнения за политиката по сигурността на ЕС, за който България е външна граница.

… засега финансовата санкция е най-вероятната. „На политическо ниво има широка подкрепа за замразяване на еврофондовете за България до 2013 г.“…. Ставало въпрос не за „дребни суми“ от предприсъединителните фондове, а за много повече средства.

… безсрочното блокиране на правото на гласуване в Европейския съвет на българските министри и премиер. Подобна практика е била използвана само веднъж в историята на ЕС – срещу Австрия през 2000 г., когато крайнодясната партия на Йорг Хайдер спечели изборите и влезе в управляващата коалиция. Тогава това е било церемониално разграничение от страната, която допуска крайнодесни в правителството си. Санкционирането на Австрия е било по силата на стария договор за ЕС – от Амстердам. През 2001 г. в Ница член 7 се конкретизира като механизъм с перспективата при нужда да се използва спрямо новите членки от Източна Европа.

… експерти смятат, че вероятността за задействане на член 7 е реална, но малка. „За да се използва тази мярка, трябва да се докаже … нарушава[не на] фундаментални принципи на ЕС като правова държава, човешките права или принципите на свободата и демокрацията“ … Обаче коментирали, че предвид неразкритите публични убийства корупцията на високо ниво и мудната съдебна система може да се каже, че принципите на правовата държава са силно разклатени ….

А ето и как ни виждат от ЕС, според авторите:

Заплахата означава, че доверието в правителството на Сергей Станишев и в способността му да прави реформи е на дъното. В България няма кой да разклати властта, но най-голямото недоверие към държавата като цяло ще дойде от Европейския парламент, пише „Капитал“.

Европейският съюз от доста време настоява за решаването на едни и същи ключови проблеми – контрол над усвояването на еврофондовете, гаранция, че с парите на данъкоплатците от съюза не се злоупотребява, реформа в сектора на сигурността, борба с организираната престъпност, корупцията и всички престъпни структури.

Най-настоятелни … били Великобритания, Германия, Холандия, Австрия, Швеция и Финландия.

Европейски дипломати и експерти на Еврокомисията от години се оплакват от арогантното отношение на българските политици, с които преговарят. Главният проблем на ЕС с България, смятат запознати, е политически, а не експертен – на професионално ниво комисията, ОЛАФ и Европол цитират добро сътрудничество с българските служители, но на политическо ниво взаимната антипатия била очевидна.

Advertisements
Published in: on 10. май '08 at 2:24  Вашият коментар  

The URI to TrackBack this entry is: https://piliph.wordpress.com/2008/05/10/%d0%bd%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%be%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%ba%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d1%81/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: