Лизинг на хора – внос от Австрия

Вече 20 г. бил популярен в Европа лизингът на работници и служители с мениджърски задачи, съобщава «Технюз», позовавайки се на навлизащата у нас и предлагаща такива услуги австрийска компания за човешки ресурси Тренквалдер Груп.

Чрез „услугата лизинг на персонал” клиентът получава необходимите служители и мениджъри, като бива освободен от всички административни и финансови задължения към тях и си спестява разходите по набор и подбор и се фокусира върху своята основна дейност. „Тренквалдер“ наема като работодател служителите и ги предоставя на своите клиенти, като поема всички задължения към служителите съгласно трудовото законодателство.

Със сигурност става дума за популярно наименование на договора „лизинг на персонал”, макар че дори да пише това в самия договор, той ще продължава да бъде квалифициран като ненаименуван (може би в общата концепция на договора за изработка), а разпоредбите на ТЗ за лизинг (чл 342. и сл.), който предвижда само лизинг на вещ, ще бъдат неприложими.

Интересно е обаче какво ще бъде правното положение на работниците и служителите; техен работодател явно е агенцията за човешки ресурси. Кое обаче е предприятието (по см. на § 1 ., т. 2 КТ) към което работят и, по-специално, при закриването на кое предприятие ще може да се прекрати едностранно трудовия договор (ако тези лица са на трудов договор; чл. 328, ал. 1, т. 1 КТ)?

Предварителният ми отговор е, че с оглед целта на „псевдолизингодателя”-работодател при сключване на трудовия договор, фактическото качество на „предприятието” по ТЗ, както и следващите предвидени основания по чл. 328, ал. 1 КТ, от значение ще е закриването на предприятието, което ползва услугите на „псевдолизингодателя”. Но релевантно би трябвало да е и закриването на самия „псевдолизингодател”.

Може да консултирам проф. Василев това; а и за обжалваемостта на отказа на ИТ за разрешение за уволнение при новото понятие за ИАА по АПК. Като цяло, ако се сетя, ще преразгледам въпроса след сесията.

Advertisements
Published in: on 9. май '08 at 7:12  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://piliph.wordpress.com/2008/05/09/%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d0%bd%d0%b3-%d0%bd%d0%b0-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%b0-%e2%80%93-%d0%b2%d0%bd%d0%be%d1%81-%d0%be%d1%82-%d0%b0%d0%b2%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b8%d1%8f/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentВашият коментар

  1. Уредба е създадена в началото на 2012 г. с чл. 107р и доп. в § 1 ДР КТ. Транспонира се директива. Има ограничения в приложното поле – само за „временна“ работа; двете предприятия трябва да осъществяват „търговска дейност“. Директивата допуска договорът „работник – лизингодател“ да е постоянен, законът не е категоричен.
    В нета циркулира един малко хард коментар на КНСБ (http://nsfeb.org/nsfeb/images/pdf/knsb/komentari_kt.pdf). Има едно по-раншно и много читаво Писмо № 24-00-9 от 18.04.2008 г. на НАП, което обосновава принципната допустимост на института и, естествено, изследва данъчните и част от осигурителните аспекти.

    Въпросът, който възниква, е дали новият закон не отменя предишната принципна допустимост, тълкуван по аргумент за обратното. Според мен, доколкото новият закон касае „временната работа“ всички видове срочни договори, които не са посочени в чл. 107р КТ са недопустими за лизинг. Ако договорът с предприятието, което набира персонал, е безсрочен и не се влияе от наличието на конкретен ползвател, то това не е „агенция за временна работа“ и при липсата на изрична забранителна норма при действието на свободата на договаряне, такъв договор е допустим и сега. Разделът въвежда само допълнителни условия (и ограничения) при временна работа и нищо повече. Дали невъвеждането на подобен раздел за постоянната работа с лизингодател е неправилно, е друг въпрос.

    В Австрия има специален закон за Arbeitskraftüberlassung, който урежда по-широк кръг въпроси. Докато тук критерият е формален (договорът, вторият договор, временност) и цел, там преценката е икономическа (какво работиш и под чия команда).


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: