„Не“ се пише отделно

Тия дни попаднах отново на коментари по синдрома „незнам“ (има се предвид неправилното сливане на отрицателната частица) и реших да публикувам няколко точки, които бях стъкмил в порив на ярост 🙂

Частицата „НЕ”  се пише

отделно от глагола

 

1.    Глаголите са онези думи, които назовават някакво действие и отговарят на въпроса „Какво правя?”

2.   Частицата „не”, „обръщаща” смисъла на глагола, се изписва отделно от него, напр.: не искам, не можем, не знаете, не трябвало.

3.   Глаголите с начални 2 букви „не” не съществуват без тях. Пълен списък: Невротизирам (се), Немея, Ненавиждам Ненавидя), Нехая, повелителната форма Недей и частицата Нека.

4.   Слято с глаголите се изписва представката „недо-”, означаваща непълнота на извършваното: Недогледам Недоглеждам), Недоизкажа се, Недолюбвам, Недооценя Неодооценявам), Недоплатя, Недоспивам си, Недоумявам, Недохранвам се, Недочуя, Недояждам си Недоям си), Недоволствам.

Advertisements
Published in: on 23. април '08 at 11:07  2 Коментари  

The URI to TrackBack this entry is: https://piliph.wordpress.com/2008/04/23/%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d0%b8%d1%88%d0%b5-%d0%be%d1%82%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%be/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 КоментариВашият коментар

  1. Напоследък чат-пат се забелязват и такива неща: „а управниците ни несе интересуват как неги е срам“. Струва ми се, че в един от диалектите се изговаря нѐ ги вместо книжовното не гѝ, но в интернет (предполагам, `щото не се чува) се касае просто за доразвитие на обсъжданата по-горе грешка.

  2. Слято се изписват и диалектните (Трънско) форми: немой и нечу – при съответно разместване на словореда (местоимението).


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: