Защита на потребителите от вещици

Лов на вещици – челен опит – защита на потребителите – гражданско общество. Можем ли да съчетаем тези думи в едно изречение в пряк смисъл? Е, англичаните могат, според „Дневник”:

Ясновидци, медиуми и лечители-спиритисти обкръжиха седалището на британския кабинет на Даунинг Стрийт 10 в петък, за да протестират срещу нов закон, който според окултната общност ще бъде използван за лов на вещици, съобщава Ройтерс.

Организацията на спиритистите предаде петиция с 5000 подписа в офиса на британския премиер, въпреки че в момента Гордън Барун е в Съединените Щати. Новият закон влиза в сила от следващия месец.

Британските окултисти се страхуват, че новите разпоредби ще позволят на недоброжелателни и скептични граждани да заведат съдебни дела, в които на спиритистите ще се налага да доказват в съда лечителските и ясновидските си способности, както и умението си да разговарят с мъртвите.

Друго опасение на окултната общност е условието да публикуват дисклеймъри описващи услугите им като развлекателно шоу или научен експеримент с неясен резултат. „Ако лекувам някого, не искам да ме принуждават да заявя, че не вярвам в това което върша“, казва Карол Макенти-Тейлър, лечител и съосновател на Профсъюза на работниците-спиритисти.

„С замяната на оригиналния закон, отговорността за доказване на автентичността на нашите ритуали ще се стовари върху нас самите“, казва  Макенти-Тейлър. „Това не се налага на представителите на никоя друга религия.“ От британския кабинет съобщиха, че новите разпоредби са част от директива на Европейския Съюз целяща хармонизирането на дискриминационни търговски закони в общността. Законът ще санкционира търговци „третиращи клиентите си по нечестен начин.“

Според Британската Хуманистка Асоциация – организация бореща се срещу религиозните и езотерични вярвания – по-строгите регулации са абсолютно необходими, тъй като сега съществуващият закон не работи. „Подвеждащо е спиритистите да твърдят, че като „религиозни“ служители техните практики не трябва да се регулират от търговското право“, казва Хейн Стинсън изпълнителен директор на асоциацията. „Психо индустрията е мащабна и доходоносна пазарна ниша, която търси клиенти сред най-уязвимите и психически нестабилни хора, без да представя каквито и да било научни факти подкрепящи методите си“, казва Хейн.

Положителното е, че хората не действат в последния момент. Употребата на думата „дисклеймъри” (отказ от права /освобождаване от отговорност/) ме кара да отбележа разликата ѝ с „дисклоужърите” (разкритие /на подводни камъни/).

Advertisements
Published in: on 21. април '08 at 11:55  Вашият коментар  

The URI to TrackBack this entry is: https://piliph.wordpress.com/2008/04/21/%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%b8%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%b1%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%b2%d0%b5%d1%89%d0%b8%d1%86%d0%b8/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: