Баланс на правото на образование и стачка и самоцелни процеси

Американците си се самонадсмиват за това, че всеки съди някого за нещо. Хората явно си падат по правосъдието и му вярват. Тук си падаме по самосъда.

Но ето че и у нашата скромна татковина се е появило едно дело заради самото дело: родители съдят учители заради стачката. Ето част от новината в „Дневник“:

Петима родители съдят учителските синдикати заради стачката през есента на миналата година. Били дискриминирани, защото нямали възможност да се грижат за децата си, докато учителите стачкували, а и по този начин нарушили гарантираното от конституцията право на образование.

Този конфликт на права трябва да бъде разрешен по познатия (надявам се) начин за правно съизмеряване на права. Така ще се прецени, дали ограниченията от упражняването на правото на стачка в определен размер се оправдани спрямо нарушаването на правото на образование в този размер. На второ място, задължено лице и по двете права е държавата, та това ме кара да имам известни съмнения за отговорността на учителите спрямо родителите (поведението на първите е вероятно  правомерно). Накрая, поне както са представени аргументите във вестникарщината, невъзможността на родителите да се грижат за децата не е в пряка връзка със стачката.

Във всички случаи решението ще е интересно и ще се радвам да се появи в коментарите към статията.

Едит:

То се оказа по-абсурдно, отколкото изглеждаше, като прочетох по-пълна информация. Делото било пред КЗД, защото родителите били дискриминирани по имуществен признак (явно за сметка на родителите, които пращат децата в частно школо). Предлагали се (до КЗД ли) промени в закона – по време на стачка, учителите да гледат децата. И на края Марин Марковски защитавал КНСБ и се репчил на доц. Мулешкова.

Петима родители от София настояват учителите да бъдат задължени със закон да се занимават с децата дори и по време на ефективна стачка. Това искане беше отправено към Комисията за защита от дискриминация в жалбата срещу учителските синдикати към КНСБ и „Подкрепа“. Родителите смятат, че по време на продължилата месец и половина стачка миналата година са били нарушени правата на децата.

В жалбата се твърди, че преподавателите са дискриминирали учениците по образователен, семеен и имуществен признак и са нарушили правото им на безплатно образование в държавните и общинските училища. Някои от родителите твърдят, че се наложило да преместят децата си в частни учебни заведения заради стачката. Те настояват комисията да препоръча промяна в Закона за уреждане на колективните трудови спорове, за да бъдат задължени учителите да занимават децата и по време на ефективна стачка. Не става въпрос за преподаване, а да им организират игри, за да не са на улицата, обясни един от жалбоподателите Илиян Митровски.

На първото изслушване по казуса вчера не дойдоха лидерите на двата учителски синдиката към КНСБ и „Подкрепа“ – Янка Такева и Крум Крумов, срещу които е жалбата. Те бяха представлявани от няколко юристи, сред които известният наказателен адвокат Марин Марковски, който защитава Такева. Не успяхме да се организираме и затова нямаме адвокат, обясниха родителите, но планират следващия път да си осигурят експертна помощ. Според ответниците сигналът на родителите е бил подаден в разрез с процедурата и за това процесът трябва да бъде прекратен. Комисията обаче не уважи забележката и даде ход на делото.

За да подкрепят твърденията си, жалбоподателите поискаха да представят писмени изказвания и на други родители в своя подкрепа. По правилата на процеса писмени доказателства се прилагат много рядко, когато свидетелите са живи, заяви адвокат Марковски. Калина Мулешкова от комисията възрази. Не може да възразявате, а само да съдите, каза Марковски. Ама ние не сме съдии и имаме други правила на работа, поясни Мулешкова. Доказателства не бяха разгледани на заседанието, защото комисията реши да насрочи ново изслушване за 12 май. Дотогава родителите трябва да докажат, че са били принудени да преместят децата си в частни училища по време на стачката.

Advertisements
Published in: on 14. април '08 at 11:23  Вашият коментар  

The URI to TrackBack this entry is: https://piliph.wordpress.com/2008/04/14/%d0%b1%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d1%81-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b8-%d1%81%d1%82%d0%b0/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: